Blåbär lika bra som tandläkarbehandling
Foto: Colourbox

Blåbär lika bra som tandläkarbehandling

Forskning 4 sep 2015
Dela artikeln
Att äta 500 gram blåbär om dagen i sju dagar har samma effekt på gingivit som en professionell tandrengörning hos tandläkaren. Det kan en grupp svenska och internationella forskare visa i en ny studie.

Gingivit är en inflammatorisk reaktion på frisättningen av proinflammatoriska cytokiner i munhålan. Blåbär innehåller ämnen som har antioxidativ, antiinflammatorisk och antibakteriell effekt som skulle kunna kontrollera en inflammation.

Forskarna lottade 24 frivilliga försökspersoner med gingivit till en av tre grupper som antingen fick äta 250 gram blåbär per dag, 500 gram blåbär per dag eller potatismjöl (placebo) under en veckas tid. Forskarna hade även en referensgrupp på åtta personer som fick en normalbehandling med professionell tandrengöring samt information om oral hygien.

Effekterna på gingiviten mättes genom att studera förekomsten och förändringen av blödningen i tandköttet på sex sidor på varje tand. Och förändringen förvånade forskarna. Snittminskningen i blödande tandkött efter försöket var 41 procent i gruppen som åt 250 gram blåbär per dag, 59 procent i gruppen som åt 500 gram per dag och 31 procent i placebogruppen. Referensgruppens minskning av gingivit efter behandlingen var 58 procent.

Forskarna mätte även halterna av ett antal proinflammatoriska cytokiner och i gruppen som åt 500 gram blåbär per dag kunde de mäta upp signifikanta minskningar av halterna efter en vecka. Cytokiner som minskade signifikant var interleukinerna IL-1β och IL-6 samt den vaskulära endoteliska tillväxtfaktorn VEGF.

Forskarna konstaterar att minskningen av gingivit med 59 procent efter 500 gram blåbär per dag är en kliniskt relevant minskning och de menar därför att ett regelbundet intag av blåbär skulle kunna kontrollera inflammationen i tandköttet hos befolkningen.

Läs mer:

http://bit.ly/1JMjG1u
Källa: Int J Mol Sci; Widén C et al

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch