Gingivit är en inflammatorisk reaktion på frisättningen av proinflammatoriska cytokiner i munhålan. Blåbär innehåller ämnen som har antioxidativ, antiinflammatorisk och antibakteriell effekt som skulle kunna kontrollera en inflammation.
Forskarna lottade 24 frivilliga försökspersoner med gingivit till en av tre grupper som antingen fick äta 250 gram blåbär per dag, 500 gram blåbär per dag eller potatismjöl (placebo) under en veckas tid. Forskarna hade även en referensgrupp på åtta personer som fick en normalbehandling med professionell tandrengöring samt information om oral hygien.
Effekterna på gingiviten mättes genom att studera förekomsten och förändringen av blödningen i tandköttet på sex sidor på varje tand. Och förändringen förvånade forskarna. Snittminskningen i blödande tandkött efter försöket var 41 procent i gruppen som åt 250 gram blåbär per dag, 59 procent i gruppen som åt 500 gram per dag och 31 procent i placebogruppen. Referensgruppens minskning av gingivit efter behandlingen var 58 procent.
Forskarna mätte även halterna av ett antal proinflammatoriska cytokiner och i gruppen som åt 500 gram blåbär per dag kunde de mäta upp signifikanta minskningar av halterna efter en vecka. Cytokiner som minskade signifikant var interleukinerna IL-1β och IL-6 samt den vaskulära endoteliska tillväxtfaktorn VEGF.
Forskarna konstaterar att minskningen av gingivit med 59 procent efter 500 gram blåbär per dag är en kliniskt relevant minskning och de menar därför att ett regelbundet intag av blåbär skulle kunna kontrollera inflammationen i tandköttet hos befolkningen.
Annons
Annons