D-vitaminhalten påverkade inte parodontit

Forskning 18 maj 2015
Dela artikeln

D-vitamin är väsentligt både vid benmetabolism och i immunförsvaret. Det är också visat att låg D-vitaminhalt är kopplat till ökad risk för parodontit hos typ 1-diabetiker, gravida, bensköra och postmenopausala kvinnor samt kolpatienter.

Nyligen publicerade vi i Tandläkartidningen också ett tyskt fynd som visade en positiv korrelation mellan D-vitaminhalt och tandhälsa hos tioåringar.

Men nu visar finska forskare i en undersökning av drygt 1 200 rök- och diabetesfria finländare, 30–49 år, att D-vitaminhalten i serum inte hade någon avgörande betydelse för parodontala mått som antal tänder med tandfickor djupare än fyra millimeter eller blödande tandkött.

Källa:

J Perio; Antonoglou et al
Läs mer: http://bit.ly/1IrN8dE

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch