Dålig kost bakom tandlossning
De med färre än 20 tänder kvar åt mer kolhydrater, fasta fetter, alkohol och socker än dem som hade alla tänder kvar. Foto: Colourbox

Dålig kost bakom tandlossning

forskning 3 nov 2014
Dela artikeln
Kvaliteten på maten kan vara en förklaring bakom tandlossning. Det menar amerikanska forskare efter att ha analyserat data från drygt 9 000 vuxna som deltog i en nationell hälso- och näringsundersökning.

De med färre än 20 tänder kvar åt signifikant mindre frukt och grönsaker, fullkorn, mjölk, protein och fleromättade fetter och i stället signifikant mer kolhydrater, fasta fetter, alkohol och socker än dem som hade alla tänder kvar.

Forskarna drar slutsatsen att kvaliteten på maten kan vara en faktor bakom tandlossning och att det skulle kunna förklara en del av sambandet mellan tandlossning och kroniska sjukdomar.

Läs mer:

Journal of Dentistry

http://bit.ly/Y9sNF1

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch