Fyra av tio fotbollsproffs har karies
Proffsklubbar bör utbilda sina spelare i tandhälsa, menar forskarna. Foto: Colourbox

Fyra av tio fotbollsproffs har karies

Forskning 21 dec 2015
Dela artikeln
Elitidrottsmän har ofta dålig tandhälsa och fotbollsproffs är inget undantag. Närmare fyra av tio proffsspelare i Storbritannien hade karies, visar ny studie.

Proffsklubbar i fotboll bör utbilda sina spelare i tandhälsa, införa förebyggande tandvård och regelbundna tandläkarkontroller. Det menar brittiska forskare efter att ha studerat 187 fotbollsproffs i lag som bland andra Hull, Manchester United, Southampton, Swansea City och West Ham.

Närmare fyra av tio spelare hade manifest karies, mer än varannan hade tanderosion och fler än åtta av tio var drabbade av gingivit.

Totalt ingick åtta lag i studien där minst 90 procent av spelartruppen i varje lag deltog. Snittåldern på spelarna var 24 år och närmare tre fjärdedelar angav att de besökt en tandläkare för rutinkontroll under de senaste tolv månaderna.

Trots det hade alltså närmare fyra av tio minst ett manifest kariesangrepp och totalt 77 procent av spelarna hade en eller flera lagningar. Hos de spelare som hade lagningar var det genomsnittliga antalet fem stycken och sammantaget hade 84 procent av spelarna antingen ett aktivt kariesangrepp, en gammal lagning eller både och.

Erfarenheten av karies ökade också med åldern, där 78 procent av dem under 24 år hade minst ett aktivt angrepp eller en gammal lagning medan hela 92 procent av dem över 24 år hade det.

Över hälften av spelarna hade tanderosion, men forskarna kunde inte hitta något samband med hur ofta som de drack sportdryck.

En sjättedel av spelarna hade tandvärk och en av tio var överkänslig för värme eller kyla. Nästan hälften oroade sig för sin tandhälsa och två av tio angav att det påverkade deras livskvalitet, men endast 7 procent menade att det påverkade dem vid träning eller match.

Källa:

Br J Sports Med; Needleman et al

Läs mer: http://bit.ly/1jb9QMN

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch