Mepivakain ingen fördel vid nervblockad

forskning 5 nov 2014
Dela artikeln
Anestesin blir vare sig bättre, snabbare eller mer framgångsrik med en initial injektion med mepivakain, visar ny studie.

Det finns teoretiska skäl att initialt ge en injektion med en 3-procentig lösning mepivakain (Carbocain dental) före en injektion av 2-procentig lidokain med adrenalin (Xylokain Dental Adrenalin) vid blockad av alveolarnerven. Mepivakain-lösningen har en högre koncentration och ett högre pH än lidokainlösningen, två saker som borde minska smärtan initialt, ge ett snabbare tillslag, en mer framgångsrik anestesi och möjligen en förstärkt effekt av lidokain-injektionen. Därför använder vissa tandläkare metoden.

Men fungerar den i praktiken? Det ville några amerikanska forskare ta reda på.

I ett ambitiöst projekt testades de båda metoderna på 100 friska frivilliga i en dubbelblind crossover-studie där varje försöksperson fick båda behandlingarna med minst en veckas mellanrum och blev på så vis sina egna kontroller.

Tyvärr visar resultaten att den teoretiska fördelen med den initiala mepivakain-injektionen inte infinner sig i praktiken. Forskarna kunde inte se någon som helst skillnad mellan metoderna på någon av alla de effektparametrar som de studerade. Därför bedömer forskarna båda metoderna som likvärdiga.

 

Läs mer: http://bit.ly/1sZwwNZ

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch