Ofta fel om TMD på internet
Forskarna menar att tandläkare måste kunna upplysa patienter som har fått felaktig information på webbplatser. Foto: Colourbox

Ofta fel om TMD på internet

Forskning 30 sep 2016
Dela artikeln
Två av tre webbplatser i USA innehåller felaktiga beskrivningar av orsak och behandling av TMD.

Två av tre amerikanska webbplatser som utgav sig för att vara specialister på temporomandibulära problem, TMD, innehöll felaktig information om tillståndet och dess behandling. Det visar en genomgång som amerikanska forskare har gjort av 255 webbplatser.

Det vanligaste felet, som två av tre webbplatser gjorde, var att påstå att TMD har ett samband med ocklusionsproblem och rekommendera behandling mot detta, trots att vetenskapliga studier har visat att något sådant samband inte existerar.

Fyra av tio webbplatser benämnde TMD som ett enskilt problem, trots att det stått klart sedan 1969 att det är viktigt att skilja smärta i tuggmuskulaturen från smärta i käkleden.

Forskarna menar att tandläkare måste kunna upplysa patienter som har fått fel information och att man bör förhålla sig till hälsoinformation på nätet som Mark Twain förhöll sig till hälsoböcker: ”Läs hälsoböcker med varsamhet. Du kan dö av ett tryckfel.”

Källa:

Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol; Desai et al

Läs mer: http://bit.ly/2ciP9z3

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch