Regelbundna tandläkarbesök ger bättre tandhälsa
Väntetid hos tandläkaren. Regelbundna besök lönar sig. Foto: Colourbox

Regelbundna tandläkarbesök ger bättre tandhälsa

Forskning 20 mar 2015
Dela artikeln
Vuxna som regelbundet går på tandläkarkontroller har mindre problem med karies och fler tänder kvar än de som inte gör det.

Det lönar sig i längden att regelbundet gå på kontroller hos tandläkaren. Detta, kanske självklara, samband har tidigare inte varit givet inom vetenskapen.

Men nu har brittiska forskare analyserat data från personliga intervjuer och kliniska undersökningar för 3 235 vuxna britter. Intervjuerna fångade demografi, socioekonomi och långtidsvanor av tandläkarbesök.

Tandläkarvanorna fångades in i tre frågor som gjorde att personerna kunde delas in i fyra grupper. De som alltid gått på regelbundna kontroller, de som just nu gick på regelbundna kontroller, men inte alltid hade gjort det, de som tidigare gick regelbundet, men som inte gör det längre samt de som aldrig gått på regelbundna kontroller.

De kliniska undersökningarna kontrollerade kariesstatus och gjordes ockulärt utan röntgenbilder och resulterade dels i uppgifter om antalet angripna, saknade och lagade tänder dels ett DMFT-index för varje patient.

Resultatet visar tydligt att vuxna personer som bara går på tandläkarkontroller då och då, som aldrig går utom när de har symtom från tänderna eller som har slutat gå på regelbundna kontroller, men tidigare gjorde det, alla har mer problem med karies än de som alltid gått på regelbundna kontroller. De hade fler tänder som var kariesangripna och fler saknade tänder, men färre tänder med fyllningar än de som alltid gått på kontroller.

Däremot hade de personer som inte tidigare, men nu gick på regelbundna kontroller samma kariesstatus som de som alltid gått på regelbundna kontroller. Det finns alltså klara vinster med att börja med regelbundna kontroller även om man inte tidigare gjort det.

Läs mer:

European Journal of Oral Sciences

http://bit.ly/1DJ7fTy

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch