Robot kan minska barns ångest vid tandingrepp

Robot kan minska barns ångest vid tandingrepp

Forskning Roboten Irobiq kan hjälpa barn att hantera stress och ångest under tandläkarbesöket. Det visar en turkisk studie.
24 sep 2020
De vann mångfaldspris

De vann mångfaldspris

INTERNATIONELLT Två svenska tandläkare i Norge startade företaget Orbdent 2012. Nu har de vunnit Mångfaldspriset i Oslo 2020.
24 sep 2020
Tusentals besök på Tandpriskollen

Tusentals besök på Tandpriskollen

Prissättning Tandpriskollen har fått ett positivt mottagande, och tusentals besök om dagen sedan lanseringen tidigare i år.
23 sep 2020

Missade cancer – patienten dog

Etik Trots svåra besvär på grund av sår i kinden bollades den multisjuka kvinnan runt inom tandvården i två och ett halvt år utan att få en ordentlig undersökning eller diagnos. Det visade sig vara cancer. Patienten avled tidigare i år.
23 sep 2020
Plusmaterial
Möjligheten att omfördela vårdresurser vid kris ses över

Möjligheten att omfördela vårdresurser vid kris ses över

Coronakrisen Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap ska undersöka vilka möjligheter som bör finnas att omfördela läkemedel, sjukvårdsmaterial och personal från privata aktörer till den offentligfinansierade vården vid en kris.
22 sep 2020

EU-lager för skyddsutrustning placeras i Sverige

Beredskap Nu ska ett EU-lager för medicinteknisk utrustning och personlig skyddsutrustning byggas upp i Sverige. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen och Försvarets materielverk har fått i uppdrag av EU att ansvara för materiel som ska kunna användas inom unionen vid stora kriser.
22 sep 2020
Att behandla underbett

Att behandla underbett

Metod ”Det är inte självklart att patienten har samma uppfattning om sitt utseende som den rådande skönhetsnormen, därför är det viktigt att vi är överens om vilket mål vi har med behandlingen”, säger Andrea Wölner-Hanssen Halbritter, chef för käkkirurgen i Karlstad, där man har stor erfarenhet av underbettskirurgi. Här beskriver hon hur en korrigering kan gå till.
22 sep 2020
Plusmaterial
TMD-smärta som ung ger ökad risk för smärta senare i livet

TMD-smärta som ung ger ökad risk för smärta senare i livet

Forskning Ungefär hälften av de ungdomar som angav smärta i de temporomandibulära lederna har fortfarande problem som unga vuxna, enligt en ny svensk studie.
21 sep 2020
Ny lag om tillgänglighet på webben

Ny lag om tillgänglighet på webben

Lagstiftning En ny lag tvingar offentliga ak­törer att göra sina webbplatser mer tillgängliga, men delar av tandvården har hamnat på efterkälken.  ”Det är illa att många verkar ta tag i det här i sista stund”, säger Henrik Götesson, intressepolitisk handläggare på Synskadades Riksförbund.
21 sep 2020
Plusmaterial

Nytt sätt att klassificera och behandla tandslitage

Forskning Med hjälp av sex validerade kriterier går det nu att avgöra om ett tandslitage främst har en kemisk eller mekanisk orsak. Dessutom finns det också data på hur slitaget ska behandlas.
14 sep 2020
Plusmaterial
Coronavirus/covid-19

Coronavirus/covid-19

Covid-19 Här samlar vi alla Tandläkartidningens artiklar som berör spridningen av coronaviruset som orsakar covid-19.
16 mar 2020

Folktandvården igång efter vårens stängningar

Covid-19 Under coronavåren begränsades verksamheten inom folktandvården i hela landet. Från nedstängningar för allt som inte var akut, till speciella rutiner för att undvika smitta. Nu öppnar klinikerna upp igen.
16 sep 2020
Nytt nummer: Nummer 9

Nytt nummer: Nummer 9

Nytt nummer Nu finns Tandläkartidningen nummer 9 ute. Läs om tandläkaren Christina Storm Mienna som forskar om samernas hälsa, om käkkirurgerna i Karlstad som arbetar mycket med underbettskirurgi, och om hur Folktandvården i Blekinge framgångsrikt har infört en ny arbetsmodell för att öka trivseln. Du hittar som vanligt också IVO-fall, nyheter från tandvårdsbranschen, forskningsnyheter och vetenskapliga artiklar.
17 sep 2020
Tandläkare i Gävle hjälper folk i sjönöd

Tandläkare i Gävle hjälper folk i sjönöd

Sjöräddning Ulrika Wanner är tandläkare och sjöräddare i Gävle. I våras startade hon podden Sjönöd.
16 sep 2020
omslag
Prenumerera här!

Ur senaste numret

NERVSKADA KAN VARA ORSAK TILL BMS

OMORGANISATION I BLEKINGE UTVÄRDERAD

DET BRÅDSKAR MED DEN DIGITALA TILLGÄNGLIGHETEN

DEBATT: NYTT LÄROSÄTE NÄR LÄRARE SAKNAS?

Läs som E-tidning här

Tandläkartidningen på Instagram

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch