Legend inom parodontologi blir hedersmedlem

Legend inom parodontologi blir hedersmedlem

Förbundsmöte 2020 Jan Lindhe, professor emeritus i parodontologi vid Göteborgs universitet, har utsetts till hedersmedlem i Sveriges Tandläkarförbund för sina insatser inom svensk odontologi. I motiveringen lyfts framför allt hans roll för parodontologins framväxt i Sverige.
30 nov 2020
Hon lyssnar och leder

Hon lyssnar och leder

Karriär Maria Mathioudaki arbetar med att skapa sam­hörighet och trygghet i sin arbetsgrupp, och vill hitta drivkraften hos var och en. I höstas blev hon nominerad till utmärkelsen landets bästa vård- och omsorgschef.
1 dec 2020
Plusmaterial
Privattandläkarna vill ha tandvårdsakut

Privattandläkarna vill ha tandvårdsakut

CORONAKRISEN Branschorganisationen Privattandläkarna vill att en tandvårdsakut för den privata tandvården ska inrättas med pengarna som inte har utnyttjats till tandvårdsstöd på grund av färre patientbesök under pandemin.
26 nov 2020
Alla tandceller identifierade hos möss och människor

Alla tandceller identifierade hos möss och människor

Forskning Forskare har i detalj kartlagt cellerna i tändernas uppbyggnad hos möss och människor. Nu finns resultaten som interaktiva och sökbara atlaser.
30 nov 2020
Peter Franzén får årets Gotthard Dahlénmedalj

Peter Franzén får årets Gotthard Dahlénmedalj

Förbundsmöte 2020 Peter Franzén, privattandläkare i Norrköping, tidigare ordförande för Tandläkare – Egen Verksamhet, TEV, och tidigare styrelseledamot i Sveriges Tandläkarförbund, belönas nu med Gotthard Dahlénmedaljen.
26 nov 2020

Webbutbildning för diagnos av TMD med CBCT

Forskning Nio av tio studenter på Tandvårdshögskolan vid Malmö universitet uppskattade den nyutvecklade webbutbildningen för att ställa diagnos på temporomandibulära problem med hjälp av volymtomografi (CBCT), visar utvärdering.
26 nov 2020
Lång väg tillbaka efter utmattningssyndrom

Lång väg tillbaka efter utmattningssyndrom

Arbetsmiljö Stressen bland tandläkare hamnar ofta i skuggan av de besvär som beror på fysisk belastning. Stress ökar risken för psykisk ohälsa och nu visar ny forskning att många som drabbas av utmattnings­syndrom har svårt att bryta tillståndet och komma tillbaka till jobbet.
25 nov 2020
Plusmaterial

Sår på tungan kan vara nytt covid-19-symtom

Forskning Förlust av smak- och luktsinne är numera klassiska symtom vid covid-19-infektion. Nu kan forskare från Tjeckien rapportera om ytterligare ett oralt symtom, nämligen sår på tungan.
19 nov 2020

Schwannom – en ovanlig benign tumör i munhålan

Vetenskap I artikeln beskrivs ett fall med ett schwannom, en sällsynt benign tumör, med ovanlig lokalisation på en 19-årig patient, remitterad till käkkirurgiska enheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. En genomgång av klinikens tidigare fall av schwannom presenteras också.
5 nov 2020
Coronavirus/covid-19

Coronavirus/covid-19

Covid-19 Här samlar vi alla Tandläkartidningens artiklar som berör spridningen av coronaviruset som orsakar covid-19.
16 mar 2020

Tandläkare slipper prövotid

Etik En tandläkare i Västra Götaland får IVO-kritik för brister i sin journalföring, röntgenhantering och patientomhändertagande, men slipper prövotid. Bakom anmälan ligger en konflikt med en kollega, enligt den anmälda tand­läkaren.
24 nov 2020
Plusmaterial
Nya ledtrådar i 50-årigt mordmysterium

Nya ledtrådar i 50-årigt mordmysterium

Reportage Fallet med den döda så kallade Isdalskvinnan i Norge har gäckat polis och allmänhet i 50 år. I arbetet med att ta reda på den okända kvinnans identitet vände sig journalister och poliser till forskare vid Rätts­medicinal­verket i Sverige – och fick oväntade svar.
23 nov 2020
Plusmaterial
Klinik får kritik för dålig vattenkvalitet

Klinik får kritik för dålig vattenkvalitet

Etik Vattnet i unitarna innehöll för mycket bakterier och kliniken saknade rutiner för att kontrollera vattenkvaliteten. Därför har en privat tandvårdsklinik i Malmö fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
19 nov 2020
Plusmaterial
Tandläkare kan rädda liv

Tandläkare kan rädda liv

Porträttet Bengt Hasséus, docent i oral medicin, har ägnat sin forskar­karriär åt att förstå hur immunsystemet reagerar i förstadier till cancer. Han vill att Sveriges tandläkare och tandhygienister i ännu större utsträckning än i dag ska se sig som en del av hälso- och sjukvården.
18 nov 2020
Plusmaterial
omslag
Prenumerera här!

Ur senaste numret

LÄS AVTALET NOGA INNAN DU SKRIVER PÅ

GAMMALT MORDFALL NÄRMARE LÖSNING

LÅNG VÄG TILLBAKA EFTER UTMATTNINGSSYNDROM

TYST KUNSKAP HÖJER VÅRDKVALITETEN

Läs som E-tidning här

Tandläkartidningen på Instagram

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch