Äldre män värst drabbade av parodontit
Manligt kön är den främsta riskfaktorn för parodontit, visar en studie.

Äldre män värst drabbade av parodontit

17 okt 2013
Dela artikeln

Svenska kvinnor äldre än 81 år har färre antal egna tänder kvar jämfört med jämngamla män, men männens tänder är å andra sidan oftare drabbade av parodontit. Det verkar dock vara svårt för männen att förebygga tandsjukdomen eftersom den främsta riskfaktorn som forskarna kan visa är just att vara man.

Det är en av slutsatserna i en svensk studie av närmare 1150 slumpvis utvalda personer 60 år eller äldre boende i Karlskrona. Syftet var att kartlägga den systemiska och orala hälsan kopplat till förekomsten av parodontit och se om det fanns skillnader mellan kön och ålder.

Den direkta orsaken till att männen var mer drabbade av parodontit än kvinnorna har forskarna svårt att ange. Visserligen hade personerna en hel del systemiska sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom och fetma, men ingen av sjukdomarna visade sig ha något att göra med förekomsten av parodontit. Inte heller rökning kunde förklara skillnaden. I stället är det alltså manligt kön som är den främsta riskfaktorn, enligt studien.

Studien visar också tydligt hur tandhälsan oundvikligen försämras med högre ålder. I åldersgruppen 60–70 år hade 58 procent av kvinnorna och 50 procent av männen en god tandhälsa. I åldersgruppen 71–80 år hade 29 procent av kvinnorna och 24 procent av männen det och i gruppen 81 år och äldre var det bara sju procent av kvinnorna och männen som hade en god tandhälsa.

Källa:

Renvert S, Persson RE, Persson GR. Tooth loss and periodontitis in older individuals: Results from the swedish national study on aging and care. J Periodontol 2013; 84: 1134–44.

http://www.joponline.org/doi/abs/10.1902/jop.2012.120378

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch