Alternativa metoder mot parodontit saknar evidens
Akupunktur sägs kunna lindra bland annat tandköttsinflammation och dålig andedräket. Akupunktur sägs kunna lindra bland annat tandköttsinflammation och dålig andedräket.

Alternativa metoder mot parodontit saknar evidens

14 jun 2012
Dela artikeln

Intresset för alternativa metoder för att lindra och bota tandsjukdomar ökar i världen. Även om den konventionella behandlingen med skrapning av tandsten och polering av tandhalsar fortfarande är den helt dominerande så påstås alternativa metoder vara verksamma vid allt fler parodontala symtom.

I en ny genomgång av området sägs till exempel akupunktur kunna lindra tandköttsinflammation och rodnad, parodontit i överkäken (men inte i underkäken), dålig andedräkt samt kunna åstadkomma dental anestesi. Akupressur, där akupunkturpunkterna pressas i stället för nålas, påstås kunna lindra smärta i tandkött och tänder liksom även postoperativt, minska spänningar och ångest för operation och öka blodcirkulationen efter operation och aromaterapi sägs bland annat kunna fungera som ett milt oralt bedövningsmedel, minska dålig andedräkt, stärka immunförsvaret och på så vis bidra till att bota både gingivit och parodontit, förhindra plackbildning och karies och så vidare.

Det enda problemet, konstaterar författarna, är att det saknas klinisk evidens för effekterna som påstås och därför är det svårt att avgöra vilken nytta de egentligen gör i en klinisk verklighet.

Källa:

Mangal B, Sugandhi A, Kumathalli KI, Sridhar R. Alternative medicine in periodontal therapy – a review. J Acupunct Meridian Stud 2012;5:51-6.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch