Amning ger barnet karies-skyddande munbakterier

18 okt 2012
Dela artikeln

Att amma sitt nyfödda barn ger det mer än bara näring. Barn som ammas helt eller delvis har lactobaciller som skyddar mot kariesbakterien Streptococcus mutans i sin munflora, medan barn som inte ammas helt saknar dessa bakterier. Det visar en svensk studie av 207 tremånaders spädbarn vars saliv testats för olika bakterier.

I fosterlivet är barnen helt sterila både i mun och i tarm. Efter födelsen får de snabbt en uppsättning bakterier ifrån mamma och omgivningen, bland annat via födan.

Var tredje barn som ammades helt och cirka var fjärde som ammades delvis hade de skyddande lactobacillerna i munnen, men inte ett enda barn som flaskmatades. Forskarna efterlyser nu studier som undersöker vilken betydelse detta har för barnens hälsa längre fram i livet, med ett primärt fokus på tidig kariesutveckling.

Källa:

Holgerson PL, Vestman NR, Claesson R, Ohman C, Domellöf M, Tanner AC, Hernell O, Johansson I. Oral Microbial Profile Discriminates Breastfed from Formula-Fed Infants. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012, doi:10.1097/MPG.0b013e31826f2bc6.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch