Anti-TNF-alfabehandling vänder parodontitutveckling

14 jun 2012
Dela artikeln
Personer som lider av någon autoimmun sjukdom som reumatoid artrit, psoriasisartrit eller systemisk skleros har dessutom betydligt sämre tandstatus än friska personer.

Det kan israeliska forskare visa genom att undersöka 36 personer jämnt fördelade på de tre autoimmuna sjukdomarna och jämföra dem med tolv friska individer. Genomgående hade personerna med en autoimmun sjukdom sämre värden på parodontala parametrar som gingival-index, blödning i tandköttet, sonderingsdjup i tandfickor samt antalet djupa tandfickor. Dessutom hade de signifikant högre koncentrationer av den inflammatoriska signalsubstansen TNF-alfa i gingivalvätskan.

Men när ytterligare tio personer med reumatoid artrit som behandlades med TNF-alfahämmare mot sin reumatism undersöktes, visade det sig att dessa inte alls hade sämre tandstatus utan var lika bra, eller bättre, än gruppen friska personer.

Forskarnas förklaring är att inflammatoriska cytokiner, som TNF-alfa, stimulerar inflammationen och leder till en frisättning av ytterligare inflammatoriska ämnen som i sin tur stimulerar bennedbrytning, både i leder och i käken. Behandling med TNF-alfahämmare stoppar effektivt den processen. Men både kostnaden och biverkningspanoramat för TNF-alfahämmare omöjliggör dess användning mot parodontit, men framtida generationer av TNF-alfahämmare kan bli både billigare och möjliga att administrera lokalt, spår forskarna, och då kan det bli ett effektivt hjälpmedel mot parodontit.

Källa:

Mayer Y, Elimelech R, Balbir-Gurman A, Braun-Moscovici Y, Machtei EE. Periodontal condition of patients with auto-immune diseases and the effect of anti-tnf-a therapy. J Periodont 2012, doi:10.1902/jop.2012.120009.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch