Antibiotika ger bättre effekt ett år efter parodontit-behandling

6 sep 2012
Dela artikeln

I en långtidsuppföljning av 30 patienter med generell aggressiv parodontit som lottats till att antingen få antibiotikabehandling i 14 dagar efter skrapning av tandsten och polering av tandhalsar eller att inte få det kan brasilianska forskare visa att antibiotika förbättrar utfallet. Ett år efter ingreppet var alla patienter signifikant mycket bättre, men de som fått antibiotikabehandling med metronidazol och amoxicillin uppvisade klart bäst resultat. De hade fått de största förbättringarna när det gäller sonderingsdjupet i tandfickor och klinisk färstenivå och det var också färre i antibiotikagruppen som uppvisade tänder med stort sonderingsdjup.

En så lång uppföljning av antibiotikabehandling vid generell aggressiv parodontit har inte tidigare gjorts. Forskarna kan nu konstatera att antibiotikabehandlingen verkligen ger en klinisk fördel så lång tid som ett år efter behandlingen.

 

Källa:

Mestnik MJ, Feres M, Figueiredo LC, Soares G, Teles RP, Fermiano D, Duarte PM, Marcelo Faveri M. The effects of adjunctive metronidazole plus amoxicillin in the treatment of generalized aggressive periodontitis. a 1-year double-blinded, placebo-controlled, randomized clinical trial. J Clin Perio 2012, doi: 10.1111/j.1600-051X.2012.01932.x.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch