Antibiotika tas snabbt upp i tänderna
Tyska forskare har för första gången kunnat visa att ett oralt givet antibiotikum tas upp i tandvävnad.

Antibiotika tas snabbt upp i tänderna

10 mar 2014
Dela artikeln

Redan en timme efter en oralt given dos av antibiotika fanns läkemedlet i kliniskt relevanta koncentrationer i den hårda vävnaden i både roten och kronan i tänderna. Det kan tyska forskare visa efter att ha givit 22 personer antingen 2 g amoxicillin eller 600 mg clindamycin som profylaxbehandling minst en timme före tandextraktion.

Detta är första gången någon demonstrerar att ett oralt givet antibiotikum tas upp i tandvävnad.

Totalt drogs 13 tänder ut från de elva patienter som fått amoxicillin. I samtliga tänder fann forskarna antibiotikumet. Snittkoncentrationen var 0,50 mikrogram/gram i roten och 0,17 mikrogram/gram i kronan.

Från de elva patienter som fått clindamycin drogs tolv tänder och även här återfanns antibiotika i samtliga tänder. I snitt fann forskarna 0,27 mikrogram/gram i roten och 0,06 mikrogram/gram i kronan.

Snittkoncentrationerna i roten av både amoxicillin och clindamycin överstiger MIC90 för ett antal patogena orala bakterier som P. gingivalis och S. mutans. Men forskarna poängterar att de inte kan uttala sig om den antibakteriella effekten i tänderna eftersom den inte testades i studien, utan jämförelsen med MIC90 är enbart teoretisk.

Källa:

Schüssl Y, Pelz K, Kempf J, Otten JE. Concentrations of amoxicillin and clindamycin in teeth following a single dose of oral medication. Clin Oral Investig 2014;18:35–40.
http://link.springer.com/article/10.1007/s00784-013-0958-7?wt_mc=alerts.TOCjournals

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
Taggar:
  1. Kommentar från Marie Lenreus 18 mars 2014:

    Att det skulle stanna kvar så mycket var nytt. Finns ex. cancer patienter som går på långvariga antibiotika kurer, skulle behövt ha mer i sitt STB.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch