Apotekets tandkräm sliter mest trots lägre RDA-värde

5 sep 2013
Dela artikeln

Slitage på tänder orsakat av tandkräm mäts vanligtvis i måttet ”Relative Dentin Abrasion”, RDA, där ett högre värde indikerar att tandkrämen sliter mer. Men nu kan svenska forskare visa att detta inte är något vidare bra mått. Det stämmer nämligen dåligt med hur mycket tandkrämerna faktiskt sliter på ytan.

I ett in vitro-försök studerades hur tolv olika kommersiella tandkrämer påverkade identiska plattor av akryl med samma hårdhet som dentin och som tidigare visats vara en lämplig modell för att mäta just tandkrämsslitage. En tandborstningsmaskin borstade plattorna tillsammans med respektive tandkräm först i en timme, motsvarande 2 000 dubbeldrag med en tandborste och sedan i totalt sex timmar, 12 000 dubbeldrag, där det senare motsvarar ungefär två års tandborstning två gånger om dagen.

Resultatet visar att den tandkräm som slet mest efter en timmes borstning var Apotekets tandkräm med ett RDA-värde på 71 följt av Pepsodent white naturals med RDA-värdet 142.

Efter sex timmars borstning var det i stället Pepsodent white naturals som orsakat mest slitage, följt av Apoliva med ett RDA-värde på 70.

De tandkrämer som slet minst var både efter en och sex timmars borstning Zendium med RDA-värde 80 och Acta med RDA-värde 45-60.

Forskarnas slutsats är att RDA-värdet inte säger allt utan att man även måste beakta det verkliga slitaget på ytan när man beskriver tandkräms slitage samt att så kallade whitening-tandkrämer inte nödvändigtvis sliter mer på tänderna än vanliga tandkrämer.

Tandkrämer som undersöktes (RDA-värde i parentes) var: Acta original (45-60), Aloe Vera (inte angivet), Apoliva (70), Apotekets (71), Colgate Total (44), Opalescense (66), Oral B Advantage (65), Zendium (80), Pepsodent white naturals (142), Pepsodent Xylitol (50), Clinomyn (124), Colgate whitening (96).

Källa:

Johannsen G, Tellefsen G, Johannsesn A, Liljeborg A. The importance of measuring toothpaste abrasivity in both a quantitative and qualitative way. Acta Odont Scand 2013; 71: 508–17.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch