Bakterierna som ger dålig andedräkt kartlagda
Bakterier av släkten Prevotella och Leptotrichia kan kopplas till dålig andedräkt.

Bakterierna som ger dålig andedräkt kartlagda

16 jan 2014
Dela artikeln

Mellan tre och fem personer av tio har problem med dålig andedräkt. Den dåliga lukten orsakas av bakterier i munhålan som skapar lättflyktiga svavelföreningar, främst vätesulfid, H2S som luktar ”ruttna ägg”. Men vilka bakterier det är som är ansvariga har hittills varit oklart, framför allt på grund av alltför trubbiga analysmetoder.

Nu har ett kinesiskt forskarteam, tillsammans med det amerikanska företaget Procter & Gamble, gjort ett försök till en mera fullständig kartläggning. De rekryterade 29 kineser med mer eller mindre dålig andedräkt. Dessa testades dagligen under tre dagar för halten vätesulfid i utandningsluften varefter ett prov togs på tungans yta.

Det totala dna:t i tungskrapet sekvenserades och analyserades för alla personer vid samtliga tillfällen, vilket resulterade i 87 prover som sammanlagt innehöll närmare 500 000 läsbara dna-sekvenser. Genom att korrelera dessa med halterna av vätesulfid i andedräkten kunde forskarna få fram vilka bakterier som påverkade lukten mest.

Det visade sig att riklig förekomst av bakterier av släktena Prevotella och Leptotrichia var kopplade till dålig andedräkt, medan bakterier av släktena Hemophilus och Gemella i stället motverkade odör.

Källa:

Yang F, Huang S, He T, Catrenich C, Teng F, Bo C, Chen J, Liu J, Li J, Song Y, Li R, Xu J. Microbial basis of oral malodor development in humans. J Dent Res 2013;92:1106–12.

http://jdr.sagepub.com/content/92/12/1106.abstract?etoc

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch