Barn med reumatism bör undersökas för käkledsartrit

27 sep 2012
Dela artikeln

Barn som lider av juvenil idiopatisk artrit, JIA, eller barnreumatism bör rutinmässigt kontrolleras för käkledsartrit med magnetkamera. Det menar amerikanska forskare som har undersökt 187 barn vid en reumatologisk klinik i Alabama.

Fyra av tio av barnen visade sig ha artrit i den temporomandibulära leden utan att det gick att avgöra vid en fysisk undersökning. Det är tidigare visat att åtta av tio patienter med käkledsartrit är helt asymtomatiska. Det fanns heller ingen koppling mellan hur aktiv artritsjukdomen var eller vilken medicin barnen tog.

Därför har en rutinmässig kontroll för käkledsartrit för barn med JIA införts på den aktuella kliniken och forskarna uppmanar andra att följa deras exempel.

Källa:

Stoll ML, Sharpe T, Beukelman T, Good J, Young D Cron RQ. Risk factors for temporomandibular joint arthritis in children with juvenile idiopathic arthritis. J Rheumatol 2012; doi:10.3899/jrheum.111441.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch