Behandling bäst mot känsliga tandhalsar
Forskarna lottade 75 personer med känsliga tandhalsar till en av tre grupper. Foto: Colourbox

Behandling bäst mot känsliga tandhalsar

24 feb 2014
Dela artikeln

Personer som lider av känsliga tandhalsar använder ofta speciella tandkrämer mot sina besvär. Men nu kan forskare i Storbritannien visa att en behandling där ett dentinbindningsmedel appliceras på tandhalsarna ger en signifikant mycket bättre lindring. Behandlingen görs en gång och sitter i minst ett halvår.

Forskarna lottade 75 personer med känsliga tandhalsar till en av tre grupper. Den första gruppen fick vanlig tandkräm från Colgate. Den andra gruppen fick en tandkräm mot känsliga tandhalsar, Colgate Sensitive Fresh Stripe. Slutligen fick den tredje gruppen behandling med dentinbindningsmedlet Seal and protect samt samma vanliga tandkräm som grupp ett.

Luftstråle mot tandhalsarna

Försökspersonerna testades dock först med hjälp av en luftstråle mot tandhalsarna, varefter de på en VAS-skala fick ange hur smärtsamt det kändes. Samma test utfördes sedan vid studiens slut efter sex månader och däremellan noterade försökspersonerna själva på en VAS-skala hur de upplevde smärtan efter två veckor och efter tre månader.

Resultatet är mycket tydligt. De personer, i grupp ett, som fått vanlig tandkräm fick ingen signifikant effekt, de i grupp två som fått den speciella tandkrämen mot känsliga tandhalsar fick en signifikant förbättring jämfört med grupp ett. Medan de personer som fått behandlingen fick en signifikant bättre effekt än de i grupp två som fått specialtandkrämen.

Effekterna är tydliga och stabila igenom hela försöket och forskarna konstaterar att behandlingen med dentinbindningsmedlet ger den bästa lindringen av den dentala hyperkänsligheten.

Källa:

Gibson M, Sharif MO, Smith A, Saini P, Brunton PA. A practice-based randomised controlled trial of the efficacy of three interventions to reduce dentinal hypersensitivity. J Dent 2013;41:668–74.
http://www.jodjournal.com/article/S0300-5712%2813%2900152-8/abstract

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch