Behandling mot parodontit kan förstärkas med laser

2 jun 2014
Dela artikeln

Effekten av den traditionella parodontitbehandlingen bestående av mekanisk infektionskontroll med depuration och polering av tandhalsar kan förstärkas med hjälp av kalium-titanyl-fosfatlaser (KTP). Det kan turkiska forskare visa efter att ha testat metoden i en så kallad split-mouth-studie på 24 patienter med tidigare obehandlad kronisk parodontit.

Patienterna fick först en traditionell parodontitbehandling med ultraljudsinstrument samt polering. Efter sju dagar fick de sedan först en ny liknande behandling nere i tandfickorna under tandköttet. Därefter lottades den sida av varje patients mun som skulle få tillägg av laserterapi genom att man singlade slant och laserterapin började omedelbart. På detta sätt blev varje patient sin egen kontroll med en laserbehandlad sida av munnen och en normalbehandlad.

Patienterna följdes upp efter två och tolv månader. Redan efter två månader hade de laserbehandlade tänderna signifikant bättre tandficksdjup och fästenivå, något som höll i sig upp till tolv månader då även den procentuella andelen tänder med blödande tandkött var signifikant bättre på lasersidan.

Källa:

Dilsiz A, Sevinc S. KTP laser therapy as an adjunctive to scaling and root planing in treatment of chronic periodontitis. Acta Odont. Scand. 2014, doi:10.3109/00016357.2014.
898088

http://bit.ly/1sawyV2

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch