Beröm minskar risken för att barn vägrar behandling
Ett tecken på att barnet skulle vägra var att det uppträdde oroligt under de första 20 sekunderna i behandlingsrummet.

Beröm minskar risken för att barn vägrar behandling

19 dec 2013
Dela artikeln

Förskolebarn kan ibland vara svåra att få att acceptera en viss behandling. De kan plötsligt totalvägra och behandlingen får ställas in. Men vad är det som gör att de vägrar och vad kan tandvårdspersonalen göra åt det? Det ville en grupp forskare i Skottland, Storbritannien, ta reda på.

Med föräldrarnas tillåt­else videofilmade forskarna fluorpenslingsbehandlingen av 238 förskolebarn mellan tre och fem år gamla inom kariespreventionsprogrammet ”Child­smile”. Ungefär en av 20 vägrade helt att genomgå fluorpensling.

Det viktigaste tecknet på att barnet skulle vägra var att barnet uppträdde oroligt under de första 20 sekunderna i behandlingsrummet. Det som kunde rädda situationen var att tandsköterskan gav barnet beröm, något som distraherade barnet ifrån sin ursprungliga oro.

Att däremot försöka försäkra ett oroligt barn om att behandlingen inte är farlig eller inte kommer att göra ont hade i stället motsatt effekt och ökade risken för att barnet skulle vägra.

En opåverkbar faktor som också ökade risken att barnet skulle vägra var tidigare erfarenhet av fluorpensling.

Källa:

Humphris GM, Zhou Y. Prediction of nursery school-aged children who refuse fluoride varnish administration in a community setting: a Childsmile investigation. IJPD 2013, doi: 10.1111/ipd.12068.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ipd.12068/abstract

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch