Bestäm färgnyans på implantat före ingreppet

2 maj 2013
Dela artikeln

Fel färgnyans på tandimplantat är ett vanligt klagomål från patienter, något som visar hur svårt det är att få till rätt nyans. Nu kan brittiska forskare visa varför. Efter bara tio minuters behandling har tänderna torkat ut så mycket att de har blivit både synbart och mätbart ljusare. Det är därför klokt att bestämma färgnyansen på tänder som ska restaureras eller bytas mot implantat före ingreppet medan tanden fortfarande är fuktig.

Genom att frilägga den ena av de två övre framtänderna på 20 friska frivilliga med hjälp av en Kofferdam under 30 minuter dehydrerade forskarna tanden samtidigt som den andra framtanden fick agera kontrolltand. Framtänderna fotograferades och mättes med en spektrofotometer var tionde minut. Efter 30 minuter tilläts tanden rehydrera medan fotograferingen och mätningen fortsatte i ytterligare 30 minuter.

Fotografierna granskades av tio erfarna tandläkare och tandtekniker och både deras bedömning och spektrofotometers mätningar visar att den dehydrerade tanden blir märkbart ljusare redan efter tio minuter och den återfick inte sin ursprungsnyans på de 30 minuter den tilläts rehydrera.

Dehydreringen byter ut vattnet mot luft i emaljens små sprickor, vilket ökar opaciteten i tanden och gör att den ser ljusare ut. Forskarnas råd till tandläkare är därför att bestämma färgnyansen på tanden innan ingreppet startar.

Källa:

Burki Z, Watkins S, Wilson R, Fenlon M. A randomised controlled trial to investigate the effects of dehydration on tooth colour. J Dent 2013; 41: 250–7.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:
  1. Kommentar från Per Carlson 21 maj 2013:

    Hej!
    Det skulle se bättre ut för Tandläkartidningens trovärdighet om en fackkunnig journalist kontrolläste artiklarna innan publicering. Det är sällan vi har problem med att implantat får fel färg. Däremot kan kronor och andra tandersättningsmaterial få fel färger ibland, och med redovisade skäl som grund.

    Med vänlig hälsning,

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch