Bindning till dentin bevarar bakterie-DNA under lång tid

28 apr 2014
Dela artikeln

En ny svensk studie kan nu förklara både hur bakterie-DNA kan extraheras ur flera tusen år gamla tänder och varför man måste vara försiktig vid tolkningen av mikrobiologiska analyser av den orala bakteriesammansättningen. Forskarna kan visa att bakterie-DNA effektivt binder till dentin i tänderna och på så vis blir oåtkomligt för bakterienedbrytande enzymer.

Genom ett antal in vitro-försök kan de visa att bakterie-DNA bundet till dentin utan några problem kan detekteras efter tre månader i både vatten och i en blandning av DNase-producerande bakterier som normalt bryter ner bakterie-DNA mycket effektivt. Utan dentin tog det 24 timmar för enzymerna att omöjliggöra detektion av bakterie-DNA, men tillsammans med dentin kunde det detekteras under hela de tre månader som var maxtiden för försöket.

Forskarna förklarar fyndet med att bindningen till dentin förändrar DNA:ts polarisering och gör det onåbart för de nedbrytande enzymerna.

Källa:

Brundin M, Figdor D, Johansson A, Sjögren U. Preservation of bacterial DNA by human dentin. J Endod 2014; 40: 241–5.

http://www.jendodon.com/article/S0099-2399(13)00752-8/abstract

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch