Bryggor och implantat dämpar sensoriska signaler

2 maj 2013
Dela artikeln

Det är mer än den naturliga tanden som försvinner vid insättning av en brygga eller implantat. Personer som ersätter en tand med en brygga eller ett implantat får nämligen betydligt svårare att tolka och värdera sensoriska signaler från de så kallade mekanoreceptorerna. Det visas i en svensk studie där tandläkarna i forskningssyfte har gett försökspersonerna godis.

Sammanlagt 30 försökspersoner fick nämligen i uppgift att dela var sin klotformad chokladdragé i två lika stora delar med framtänderna. De tio personer som hade enbart naturliga tänder lyckades ungefär dubbelt så bra som de tio försökspersonerna med brygga och de tio med implantat och hade dessutom betydligt färre totala misslyckaden.

Mer förvånande är kanske att personerna med naturliga tänder också var de som tog längst tid på sig för uppgiften. Både de med bryggor och med implantat var snabbare på att dela godisbiten. Forskarna förklarar det med att personerna med naturliga tänder fick så mycket mer information via de parodontala mekanoreceptorerna som de behövde processa innan hjärnan gav klartecken för själva bettet.

Försöket visar att bitande och tuggande kräver sensorisk information för att uppnå högsta precision, något som dämpas av bryggor och implantat. Forskarna menar därför att det kan vara klokt att undvika att göra bryggor i de fall där det inte är absolut nödvändigt.

Källa:

Svensson KG, Grigoriadis J, Trulsson M. Alterations in intraoral manipulation and splitting of food by subjects with tooth- or implant-supported fixed prostheses. Clin Oral Impl Res 2013; 24: 549–55.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch