Cigarettrök dödar tandköttet

27 jun 2011
Dela artikeln

Att cigarettrök är skadligt är knappast en nyhet. Inte heller att rökare har en högre risk att drabbas av parodontala sjukdomar. Men att röken skulle vara
så skadlig mot epitelcellerna i tandköttet som en kanadensisk studie visar att den är kan nog förvåna många.

I ett försök där forskarna utsatte framodlade epitelceller från mänskligt tandkött för röken från en enda cigarett i mellan 15 och 30 minuter minskade de livsdugliga cellerna dramatiskt. Andelen döda epitelceller steg ifrån en grundnivå på 3,7 procent till över 64 procent efter 15 minuters cigarettrök och till nästan 74 procent efter 30 minuters exponering.

I ett annat försök där epitelcellernas förmåga att täcka över en rispa i cellytan undersöktes visade det sig att cigarettrök i princip helt stoppade cellernas förmåga att reparera skadan.

Resultatet kan hjälpa till att förklara varför rökare ofta har mer problem med sjukdomar i tandköttet, menar forskarna.

Källa

Journal of periodontal research

Semlali A, Chakir J, Goulet JP, Chmielewski W, Rouabhia M. Whole cigarette smoke promotes human gingival epithelial cell apoptosis and inhibits cell repair processes. J Periodontal Res 2011;46: doi: 10.1111/j.16000765.2011. 01370.x

 

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch