Dålig andedräkt bra motivation till förbättrad tandhygien

12 jan 2012
Dela artikeln
Möjligheten att bli av med dålig andedräkt är en stark motivator för att få ungdomar att sköta sina tänder bättre. Det visar en japansk studie som har testat en ny undervisningsmetod på cirka 300 studenter på en gymnasieskola i Tokyo.

Olika undersökningar har visat att mellan sex och 40 procent av japanska ungdomar och vuxna har dålig andedräkt. Men medan bara 15 procent av de vuxna är bekymrade över att ha dålig andedräkt är över 40 procent av studenterna det.

Forskarna skapade därför ett utbildningsprogram som koncentrerade sig på hur man undviker dålig andedräkt. Efter en undersökning där tandstatus och andedräkt kontrollerades på samtliga fick de drygt 160 förstaårsstudenterna två 100-minuters undervisningstillfällen med den nya utbildningen, en gång i juli och en gång i december. De 135 andraårsstudenterna som fungerade som kontrollgrupp fick inte någon sådan utbildning, utan enbart den ordinarie undervisningen som omfattade en 60-minuters föreläsning om orsaker, symtom, behandling och prevention av karies och andra tandsjukdomar.

Ett år senare hade förekomsten av dålig andedräkt sjunkit från 42 procent till 17 procent hos de som fått specialutbildningen. Även i kontrollgruppen hade förekomsten av dålig andedräkt minskat, men där från 44 procent till 28 procent, vilket var signifikant mindre.

När det gäller de övriga måtten på tandhälsa, som förekomst av plack och status på tandkött och tunga, hade en större andel i utbildningsgruppen goda värden och de som hade förbättrat sig mest var de med dålig andedräkt i början av studien.

Forskarna konstaterar att introduktion av ett program för förebyggande av dålig andedräkt är en effektiv metod att få ungdomar att intressera sig mer för sin munhygien.

 

 

Källa:

Ueno M, Shinada K, Zaitsu T, Yokoyama S, Kawaguchi Y. Effects of an oral health education program targeting oral malodor prevention in Japanese senior high school students. Acta Odont Scand. 2011, doi: 10.3109/00016357.2011.634834

Text: Fredrik hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch