Dålig andedräkt nio gånger vanligare vid parodontit

3 maj 2012
Dela artikeln

Parodontit och gingivit är stora orsaker till dålig andedräkt. Det kan grekiska forskare visa efter att ha undersökt 78 personer där en tredjedel hade kronisk parodontit, en tredjedel gingivit och den sista tredjedelen var friska.

Bland de friska, som saknade någon slags tandsjukdom, hade var tredje person dålig andedräkt, mätt med både en Halimeter och en mänsklig bedömare. Bland dem som led av gingivit hade sju av tio dålig andedräkt och bland dem med parodontit var det drygt åtta av tio som uppvisade en dålig andedräkt.

Parodontit ökar, enligt forskarnas beräkningar, risken för dålig andedräkt med över nio gånger och gingivit ökar risken med över fyra och en halv gång.

Dålig andedräkt beror på flyktiga svavelföreningar som bildas när bakterier i munnen, ofta på tungans ovansida, bryter ned matrester, celler, saliv och blod. De patienter som led av kronisk parodontit visade sig också ha signifikant mer av bakterien P. gingivalis på tungan jämfört med de andra två grupperna.

Källa:

Apatzidou AD, Bakirtzoglou E, Vouros I, Karagiannis V, Papa A, Konstantinidis A. Association between oral malodour and periodontal disease-related parameters in the general population. Acta Odont Scand 2012, doi:10.3109/00016357.2011.654259

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch