Dålig tandhälsa kan öka risken för njurtransplanterade

18 okt 2012
Dela artikeln

En dålig tandhygien och dåligt skötta tänder kan öka risken att drabbas av komplikationer efter en njurtransplantation. Det är forskarnas tolkning av en mindre polsk retrospektiv undersökning av 91 njurtransplanterade patienter som fått njurar från avlidna donatorer på universitetssjukhuset i Lodz mellan 1998 och 2008.

Tandstatus hade registrerats hos samtliga patienter och forskarna kunde se en tydlig och signifikant koppling mellan graden av behov av parodontal behandling och förekomsten av komplikationer, särskilt under första året efter transplantationen. Dålig munhygien resulterade dessutom i en kraftigt ökad oral bakterieflora på grund av immunosuppressiv behandling med, i första hand, cyklosporin mot avstötningsreaktioner.

Forskarna påpekar att deras studie är för liten för att säkert kunna fastslå ett orsakssamband och de efterlyser ytterligare forskning, men om fyndet stämmer får det stor betydelse för transplantationspatienterna. Som ett första steg rekommenderar de att njurläkare redan nu starkare betonar vikten av en god munhygien efter transplantationen.

Källa:

Zwiech R, Bruzda-Zwiech A. Does oral health contribute to post-transplant complications in kidney allograft recipients? Acta Odont Scand 2012, doi: 10.3109/00016357.2012.715203.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch