Dåliga erfarenheter kan skapa tandvårdsrädsla hos ungdomar

14 jun 2012
Dela artikeln

Ungdomar som lider av tandvårdsrädsla har i något högre utsträckning även tecken på andra psykologiska problem som depression och generell ångest. Det visar en undersökning av 221 slumpvis utvalda 15-åringar i Jönköpings län.

Totalt bedömdes 14 stycken ungdomar lida av tandvårdsrädsla och de hade signifikant högre värden på en generell ångestskala (HADS-A) som användes för att utvärdera ungdomarna. Även tecken på depression var vanligare, men då endast för pojkarna.

Men en faktor som i studien hade ett ännu tydligare samband med tandvårdsrädslan var tidigare smärtsamma upplevelser i samband med tandläkarbesök. Dåliga erfarenheter ser därför ut att vara viktigare än psykologisk status. Forskarna föreslår därför, något motvilligt, att tandvårdsrädsla beror både på psykologiska faktorer och på dåliga erfarenheter från tidigare tandläkarbesök.

Källa:

Stenebrand A, Wide Boman U, Hakeberg M. Dental anxiety and symptoms of general anxiety and depression in 15-year-olds. Int J Dent Hygiene 2012, doi: 10.1111/j.1601-5037.2012.00551.x.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch