Elstimulering kan halvera tandgnisslande

10 jan 2013
Dela artikeln

Det är möjligt att halvera antalet episoder av bruxism, tandgnissel, under natten genom att ge patienten en svag elektrisk stimulering av käkmuskeln med hjälp av en portabel elektromyografiapparat som känner av spänningsförändringar i muskeln och sedan kan ge en svag elektrisk puls. Det kan danska forskare visa i en dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad pilotstudie på elva bruxismpatienter med temporomandibulär sjukdom.

Men trots att antalet episoder av bruxism halverades hos de patienter som lottades till aktiv behandling så minskade inte deras problem med smärta i käken eller hur mycket de kunde öppna munnen utan smärta till exempel. Varför behandlingen inte hade effekt på dessa symtom kan forskarna inte svara på, därför kommer de att försöka ta reda på det i nya större studier.

Källa

Jadidi F, Castrillon EE, Nielsen P, Baad-Hansen L, Svensson P. Effect of contingent electrical stimulation on jaw muscle activity during sleep: A pilot study with a randomized controlled trial design. Acta Odont Scand 2012, doi:10.3109/00016357.2012.741702.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch