Eltandborste ingen fördel på sjukhem
Eltandborste var inte bättre än manuell tandborste för patienterna.

Eltandborste ingen fördel på sjukhem

17 mar 2014
Dela artikeln

Äldre personer som bor på sjukhem har ofta relativt dålig munhygien. Ett sätt att förbättra situationen skulle kunna vara att använda eltandborste som med sin oscillerande rotation, i tidigare studier, har visats vara mer effektiv på att reducera plack. Så tänkte de norska forskarna och lottade 180 sjukhemspatienter till att antingen få en eltandborste eller en vanlig manuell tandborste.

Efter en initial tandundersökning fick alla patienterna individuella instruktioner, både muntligt och skriftligt, av en kontrakterad tandläkare som inte ingick i studien i övrigt. Allt för att de undersökande tandläkarna skulle vara blindade för vilka patienter som fått vilken typ av tandborste under hela studien.

Efter två månaders bors­tande visade det sig att både patienterna som fått eltandborste och de som fått manuell tandborste hade förbättrat sin munhygien och sitt plackindex lika mycket. I en subgruppsanalys visade det sig dock att bland den fjärdedel av sjukhemspatienterna som fick hjälp av någon annan med tandborstningen hade de som fått eltandborste ett signifikant bättre plackindex än de som fått en manuell tandborste.

Forskarna drar därför slutsatserna att sjukhemspatienters dentalhygien kan förbättras med nya rutiner oavsett utrustning, men att eltandborste kan vara av värde för patienter som får assistans med sin tandborstning.

Källa:

Fjeld KG, Mowe M, Eide H, Willumsen T. Effect of electric toothbrush on residents’ oral hygiene: a randomized clinical trial in nursing homes. Eur J Oral Sci 2014, doi: 10.1111/eos.12113.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/eos.12113/abstract

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi systemet. Om problemen med inloggning kvarstår om ett dygn, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch