Enkla frågor kan visa förekomst av parodontit

13 mar 2014
Dela artikeln

Med hjälp av en modell som använder sig av svaren på enkla frågor om ålder, kön, utbildning, rökning, blödning vid tandborstning och förekomst av tänder som sitter löst går det att identifiera patienter med parodontit med 79–85 procents säkerhet. Det kan tyska forskare visa efter att ha testat sin frågemodell i olika tyska populationer.

Forskarna använde sig av data från tre olika tyska studier för att validera att modellen fungerade för olika populationer, något som sällan gjorts för tidigare frågemodeller. De testade också modellen med tre olika definitioner av parodontit och skapade även en modell för att hitta patienter med svår par­odontit.

Forskarna konstaterar att deras modell relativt väl kan prediktera förekoms­ten av parodontit i olika populationer, men eftersom den är konstruerad för populationsmätning avråder de från att använda modellen i klinisk praxis för att hitta enskilda individer.

Källa:

Zhan Y, Holtfreter B, Meisel P, Hoffmann T, Micheelis W, Dietrich T, Kocher T. Prediction of periodontal disease: modelling and validation in different general German populations. J Clin Periodontol 2014; 41: 224–31.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpe.12208/abstract

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch