Erfarna tandläkare bättre på att passa in helproteser
Det krävs lång erfarenhet för att bli skicklig på att passa in helproteser, visar studien.

Erfarna tandläkare bättre på att passa in helproteser

10 jan 2014
Dela artikeln

Patienter som får helproteser utprovade och insatta av erfarna tandläkare blir signifikant mer nöjda med resultatet jämfört med de som behandlas av oerfarna tandläkare. Det som patienterna framför allt är mer nöjda med är effekterna på talet, stabiliteten samt hur väl proteserna sitter fast.

Det visar en japansk studie där 62 tandlösa patienter lottades till att antingen bli behandlade av en oerfaren eller en erfaren tandläkare. Patienterna som blivit behandlade av en erfaren tandläkare upplevde även signifikant bättre tuggförmåga när det gällde riktigt hårda saker.

Studien visar att det är en konst att passa in helproteser och att det krävs lång erfarenhet för att göra det bra på alla typer av patienter. Forskarna föreslår därför att de mest erfarna tandläkarna bör ta hand om de mest komplicerade fallen, eftersom de är svårast att få bra.

Källa:

Kimoto S, Kimoto K, Kitamura A, Saita M, Iijima M, Kawai Y. Effect of dentist’s clinical experience on treatment satisfaction of a complete denture. J Oral Rehabil 2013; 40: 940–7.

http://online.wiley.com/doi/10.1111/joor.12108/abstract

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch