Få tandskador i skidbacken
De som hade drabbats av tandskador var i snitt 37,9 år gamla och hade utövat vintersport i 32,5 år.

Få tandskador i skidbacken

28 nov 2013
Dela artikeln

Nu när skidsäsongen snart drar igång kan det vara tryggt att veta att det är relativt ovanligt med tandskador i skidbacken. I en schweizisk intervju­undersökning av 500 skid- och snowboardåkare under en säsong i skidorten Davos hade endast elva personer, eller 2,2 procent, någonsin drabbats av en tandskada i backen. Jämfört med andra sporter som handboll, basket, squash, inlines eller terrängcykling, med tandskadefrekvenser på 4,5–16,6 procent är det att betrakta som lite.

Studien visar att tandskador i skidbacken inte är något som drabbar nybörjare. De drabbade var antingen avancerade åkare eller medelduktiga. De var i snitt 37,9 år gamla och hade utövat vintersport i 32,5 år. En stor majoritet av de drabbade var Davosbor som åkte ofta i backen.

Forskarna spekulerar kring sambanden och föreslår att mer avancerade åkare antagligen åker med högre hastighet, vilket kan förklara den stora övervikten av tandskador just i denna grupp. Fallolyckor och kollisioner med liftanordningar var de vanligaste orsakerna till tandskador bland de alpina utövarna. Det fanns även ett tydligt samband mellan åkfre­kvensen och risken för tandskador, vilket ytterligare kan förklara den stora övervikten av lokala Davosbor.

Källa:

Innerhofer K, Krast G, Kühl S, Baumgartner EN, Filippi A. Dental trauma on ski slopes. A study during one winter season. Schweiz Monatsschr Zahnmed 2013; 123: 655–9.

http://www.sso.ch/doc/doc_download.cfm?uuid=4EFB05F2DE2859E1B1148CB2E28E4A89

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch