Fetmakirurgi kan förbättra parodontal behandling

16 aug 2012
Dela artikeln

Fetmapatienter som kraftigt minskat sin vikt efter kirurgi verkar få bättre resultat av parodontal behandling. Det är i alla fall resultatet av en amerikansk jämförelse mellan 15 stycken opererade och lika många icke-opererade fetmapatienter som behandlades med skrapning av tandsten och polering av tandhalsar samt fick hygieninformation.

Studien är liten och behöver upprepas för att resultatet ska kunna anses som tillförlitligt. Särskilt som fyndet går tvärs emot en tidigare publicerad studie som visade att fetma inte påverkade effekten av parodontal behandling (se TLT nr 9/2011).

Men i motsats till den studien fokuserar den här nya på mycket feta individer som var aktuella för fetmakirurgi. De opererade patienterna hade tappat mer än 40 procent av sin övervikt sex månader efter ingreppet medan kontrollgruppen inte hade minskat i vikt. De fetmaopererade patienterna hade både bättre tandhälsa vid behandlingstillfället och förbättrades mer under de fyra till sex veckorna efter behandlingen.

Forskarna presenterar olika hypoteser kring orsaken till förbättringen som handlar om minskad förekomst av inflammatoriska mediatorer, förändrad glukostolerans eller minskade halter leptin, men också att de opererade patienterna kan ha lagt om till en hälsosammare livsstil efter operationen.

Källa:

Lakkis D, Bissada NF, Saber A, Khaitan L, Palomo L, Narendran S, Al-Zahrani MS. Response to Periodontal Therapy in Patients Who Had Weight Loss After Bariatric Surgery and Obese Counterparts: A Pilot Study. J Perio 2012;83(6):684-9.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch