Fler sprickor med hårdare tandborste
35 ungdomar fick borsta tänderna med dels en mjuk och dels en medelhård tandborste i 28 dagar vardera.

Fler sprickor med hårdare tandborste

14 mar 2013
Dela artikeln

Sprickor i tandköttet är ett ökande problem hos unga, visar flera studier. Men vad det beror på har hittills varit öppet för spekulation.

Men nu har brasilianska forskare genomfört en studie som kan ge ett svar på gåtan. I en så kallad cross-over-studie lät forskarna 35 ungdomar mellan 14 och 18 år gamla borsta tänderna med dels en mjuk och dels en medelhård tandborste i 28 dagar vardera.

Under dessa 28 dagar undersöktes ungdomarna varannan till var tredje dag. Vid undersökningarna fotograferades tandköttet i en förutbestämd kvadrant av munnen samt färgades in med ett färgämne som gjorde sprickorna lätta att se.

Mellan de båda testperioderna med de olika tandborstarna fick ungdomarna en tio dagar lång wash-out-period. Ungdomarna fick inga instruktioner kring tandborstning utan skulle borsta som vanligt.

Fotografierna bedömdes av en utomstående expert som inte visste något om vilken tandborste som använts (singel-blind).

Sprickor i tandköttet identifierades i åtta procent av undersökningarna hos ungdomar som borstade med en medelhård tandborste, men bara vid tre procent av undersökningarna hos samma ungdomar när de borstade med mjuk borste.

Förekomsten av sprickor var också väsentligt högre hos manliga deltagare jämfört med de kvinnliga deltagarna, oavsett vilken typ av tandborste som använts.

Ingen av de drabbade ungdomarna kände smärta eller obehag på grund av sprickorna utan var helt omedvetna om deras existens.

Källa:

Greggianin BF, Oliveira SC, Haas AN, Oppermann RV. The incidence of gingival fissures associated with toothbrushing: crossover 28-day randomized trial. J Clin Period 2013, doi: 10.1111/jcpe.12072.

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch