Sprickor i tandköttet är ett ökande problem hos unga, visar flera studier. Men vad det beror på har hittills varit öppet för spekulation.
Men nu har brasilianska forskare genomfört en studie som kan ge ett svar på gåtan. I en så kallad cross-over-studie lät forskarna 35 ungdomar mellan 14 och 18 år gamla borsta tänderna med dels en mjuk och dels en medelhård tandborste i 28 dagar vardera.
Under dessa 28 dagar undersöktes ungdomarna varannan till var tredje dag. Vid undersökningarna fotograferades tandköttet i en förutbestämd kvadrant av munnen samt färgades in med ett färgämne som gjorde sprickorna lätta att se.
Mellan de båda testperioderna med de olika tandborstarna fick ungdomarna en tio dagar lång wash-out-period. Ungdomarna fick inga instruktioner kring tandborstning utan skulle borsta som vanligt.
Fotografierna bedömdes av en utomstående expert som inte visste något om vilken tandborste som använts (singel-blind).
Sprickor i tandköttet identifierades i åtta procent av undersökningarna hos ungdomar som borstade med en medelhård tandborste, men bara vid tre procent av undersökningarna hos samma ungdomar när de borstade med mjuk borste.
Förekomsten av sprickor var också väsentligt högre hos manliga deltagare jämfört med de kvinnliga deltagarna, oavsett vilken typ av tandborste som använts.
Ingen av de drabbade ungdomarna kände smärta eller obehag på grund av sprickorna utan var helt omedvetna om deras existens.
Greggianin BF, Oliveira SC, Haas AN, Oppermann RV. The incidence of gingival fissures associated with toothbrushing: crossover 28-day randomized trial. J Clin Period 2013, doi: 10.1111/jcpe.12072.
Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox