Fluorhalten påverkade inte skelettuppbyggnaden
Den främsta källan till fluor under uppväxten i Iowa var dricksvatten och vatten adderat till mat.

Fluorhalten påverkade inte skelettuppbyggnaden

2 maj 2014
Dela artikeln

Det har funnits en misstanke om att ett högt intag av fluor skulle kunna leda till sämre benkvalitet, särskilt hos ungdomar som bygger upp sitt skelett under barndomen. Nu kan amerikanska forskare visa att så sannolikt inte är fallet.

Forskarna har följt drygt 360 barn bosatta i delstaten Iowa från att de var nyfödda mellan 1992 och 1995 tills de fyllt 15 år. Under årens lopp har föräldrarna angett vad och hur mycket barnen har ätit och druckit i regelbundna enkäter. Utifrån dessa uppgifter har forskarna sedan räknat fram hur mycket fluorid barnen har fått i sig via vatten, mat och annat.

Den främsta källan till fluor under uppväxten var vanligt vatten, både i form av dricksvatten och vatten adderat till mat som ris och pasta. Vatten stod för strax över hälften av intaget. Annan dryck och mat stod för en dryg fjärdedel, medan tandkräm stod för en knapp femtedel av intaget.

Men när forskarna sedan försökte korrelera fluorintaget med bendensiteten och benmineralinnehållet i barnens skelett kunde de inte finna några signifikanta samband. Det fanns heller ingen tydlig trend i de svaga kopplingar som sågs, där vissa hade en negativ påverkan medan andra hade en positiv, något som forskarna tolkar som ytterligare belägg för att det inte finns något orsakssamband mellan fluorintaget och benkvaliteten.

Källa:

Levy SM, Warren JJ, Phipps K, Letuchy E, Broffitt B, Eichenberger-Gilmore J, Burns TL, Kavand G, Janz KF, Torner JC, Pauley CA. Effects of life-long fluoride intake on bone measures of adolescents: a prospective cohort study. J Dent Res 2014; 93: 353–9.

http://jdr.sagepub.com/content/93/4/353?etoc

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch