Frukt ökar risken för karies

15 mar 2012
Dela artikeln
Ju oftare skolbarn äter frukt desto högre är risken för att de ska drabbas av karies. Det visar en australiensisk studie som undersökt 257 skolbarn mellan 10 och 12 år gamla och frågat dem kring dietvanor, tandborstvanor och socioekonomiska förhållanden.

De enda faktorerna som visade sig öka risken för karies var frekvensen frukt per dag och att ha en pappa som var arbetslös, pensionerad eller arbetare.

Undersökningen är en del i kartläggningen av vad som händer när ett områdes vatten fluorineras och undersöker barnen i staden Lithgow i Australien. Forskarna kan visa en tydlig riskökning där förekomsten av karies i vuxentänderna stadigt ökar från de barn som inte äter frukt alls till de som äter frukt tre gånger eller mer per dag. De barn som åt frukt tre gånger eller mer per dag hade tio gånger så hög risk att drabbas av karies som de som inte åt frukt alls.

Forskarna konstaterar att studien resultat visar att frukt inte kan anses som ofarligt, men att det är för tidigt att rekommendera begränsningar i fruktintaget i kariespreventivt syfte. De anser att frågan måste undersökas ytterligare.

Källa:

Arora A, Wendell Evans R. Is the consumption of fruit cariogenic? J Invest Clin Dent 2012;3:17–22.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch