Fyra av tio norska ungdomar har dental erosion

15 aug 2013
Dela artikeln

Närmare fyra av tio norska 18-åringar uppvisar tydliga tecken på dental erosion. Det är en klart högre siffra än i något annat nordiskt land. Värst drabbade var pojkarna, vilket överensstämmer med andra studier av dental erosion.

Den aktuella studien är genomförd på drygt 1 400 18-åringar i Oslo som fick sin sista fria tandkontroll. Den visar att slitaget var vanligast på de övre framtänderna följt av de första undre kindtänderna.
Tre fjärdedelar av ungdomarna hade haft karies någon gång under livet och det var också vanligare att de som hade haft karies även hade dental erosion.

Bland ungdomarna som uppvisade dental erosion hade sex av tio även så kallade »cuppings« i tänderna. Däremot kunde forskarna inte se någon koppling mellan dental erosion och socio-ekonomisk status.

Källa:

Mulic A, Bjørg Tveit A, Skaare AB. Prevalence and severity of dental erosive wear among a group of Norwegian 18-year-olds. Acta Odont Scand 2013;71:475-81.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch