Grönt te kan skydda mot parodontit
Det återstår att visa om skyddseffekten mot parodontit även gäller för människor.

Grönt te kan skydda mot parodontit

22 jan 2014
Dela artikeln

Grönt te har förknippats med positiva effekter vid sjukdomar som till exempel cancer, diabetes och fetma där det är visat att drycken verkar antibakteriellt, antiinflammatoriskt och som en antioxidant. Det finns även epidemiologiska studier som pekar på att intag av grönt te kan bidra till en förbättrad tandhälsa hos människor, med en minskad förekomst av parodontit som främsta effekt. Nu kan en internationell grupp bestående av forskare verksamma i Brasilien, Kanada och Kina ha hittat mekanismen bakom skyddseffekten mot parodontit.

I ett in vitro-försök kan de visa att extrakt från grönt te och det renframställda aktiva ämnet i grönt te, epigallokatechin-3-gallat, både stimulerar och skyddar immunförsvaret.

Forskarna behandlade en human cellinje av gingivala epitelceller med antingen extrakt av grönt te eller epigallokatechin-3-gallat i olika koncentrationer under tre eller 24 timmar. Deras resultat visar att både extraktet och det aktiva ämnet dosberoende dels uppreglerar cellernas produktion och utsöndring av endogena antibakteriella peptider, kallade human beta-defesiner (hBD), och dels förhindrar parodontitbakterien Porfyromonas gingivalis från att bryta ner dessa antibakteriella peptider.

I samma tidskrift kan en japansk forskargrupp visa att grönt te penslat på tandköttet skyddade eller fördröjde utvecklingen av parodontit i en experimentell råttmodell av sjukdomen. Trots att både råttor som fick grönt te och de som inte fick det utvecklade samma immunologiska svar mot parodontit, var effekterna när det gäller fästenivå, alveolär bennivå och inflammatoriskt påslag hos råttorna som fått grönt te signifikant bättre.

Det återstår dock att i kliniska studier visa att dessa mekanismer och effekter även gäller för människor vid normalt intag av grönt te som dryck.

Källor:

Lombardo Bedran TB, Feghali K, Zhao L, Palomari Spolidorio DM, Grenier D. Green tea extract and its major constituent, epigallocatechin-3-gallate, induce epithelial beta-defensin secretion and prevent beta-defensin degradation by Porphyromonas gingivalis. J Periodontal Res 2013, doi: 10.1111/jre.12142.

Yoshinaga Y, Ukai T, Nakatsu S, Kuramoto A, Nagano F, Yoshinaga M, Montenegro JL, Shiraishi C, Hara Y. Green tea extract inhibits the onset of periodontal destruction in rat experimental periodontitis.
J Periodontal Res 2013, doi: 10.1111/jre.12147.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jre.12142/abstract

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch