HPV-infektion kan öka risken för en andra tumör vid muncancer

16 aug 2012
Dela artikeln

Muncancerpatienter som är smittade av humant papillomvirus, HPV, typ 18 kan ha en ökad risk att drabbas av en andra primärtumör. Den varningen skickar forskare från Taiwan ut efter att ha undersökt förekomsten av HPV-infektion hos 103 muncancerpatienter vid en onkologavdelning på ett sjukhus i Taiwan.

31 patienter visade sig vara smittade med HPV, varav hälften hade HPV-16 och knappt en fjärdedel HPV-18. Papillomviruset hade inget samband med kön, var tumören satt, dess aggressivitet eller utfallet av behandlingen. Inte heller var förekomsten högre hos personer som drack alkohol, rökte eller tuggade tobak.

Däremot fanns det en signifikant koppling mellan HPV-18 och förekomsten av en andra primärtumör, drygt fyra av tio smittade med HPV-18 hade en andra tumör jämfört med knappt en av tio som inte var smittade. Eftersom studien är förhållandevis liten anser forskarna att deras resultat måste bekräftas i större studier.

Källa:

Huang SF, Li HF, Liao CT, Wang HM, Chen IH, Chang JTC, Chen YJ, Cheng AJ. Association of HPV infections with second primary tumors in early staged oral cavity cancer. Oral Dis 2012, doi: 10.1111/j.1601-0825.2012.01950.x.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch