HPV smittar via oralsex
Ett barriärskydd som kondom verkar skydda mot oral HPV-smitta.

HPV smittar via oralsex

4 mar 2014
Dela artikeln

Humant papillomvirus, HPV, orsakar förutom livmoderhalscancer även oralcancer. Men det har varit oklart hur smittvägarna sett ut, om viruset smittar via oralsex på samma sätt som vid vaginalsex. Tidigare studier har givit varierande resultat och frågan har varit kontroversiell.

Nu kan brasilianska forskare addera ytterligare ett tungt belägg för att viruset faktiskt sprids via oralsex.

Forskarna har undersökt 31 par där samtliga män hade HPV-relaterade sår på penis. Forskarna tog vävnadsprover från männens sår och vaginala och orala slemhinneprov från deras kvinnliga partners.

22 av männen var smittade av HPV och bland deras kvinnliga partners var 18 smittade vaginalt och 17 oralt. Av dessa hade 14 par samma stam HPV på minst två av de tre undersökningsställena och 13 av paren angav att de ägnade sig åt oralsex.

Tre par angav att de använde kondom vid oralsex och samtliga dessa hade olika stammar HPV i mun och på penis. Hos de resterande paren var HPV-stammarna helt överensstämmande mellan mun och penis i åtta av tio fall. Motsvarande siffra för samstämmighet av HPV-stammar mellan penis och vagina var sju av 14 fall.

Forskarna konstaterar att oral HPV-smitta är minst lika vanlig som vaginal smitta och att ett barriärskydd som kondom verkar skydda mot smitta.

Källa:

Beder Ribeiro CM, Ferrer I, Barkokebas Santos de Farias A, Fonseca DD, Silva IHM, Gueiros LAM, Tavares Carvalho A, Porter SR, Leao JC. Oral and genital HPV genotypic concordance between sexual partners. Clin Oral Investig 2014;18:261–8.
http://link.springer.com/article/10.1007/s00784-013-0959-6?wt_mc=alerts.TOCjournals

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch