Humana pluripotenta stamceller kan användas mot parodontit

5 sep 2013
Dela artikeln

Stamcellsterapi med mesenkymala* stamceller har framförts som ett lovande tillskott till terapin av parodontit. Men tekniken har begränsningar. Framför allt eftersom dentala mesenkymala stamceller från patienten själv ofta kräver en tandextraktion, vilket kan vara kontraproduktivt för patientens behandling.

Dessutom har de extraherade mesenkymala stamcellerna en begränsad förmåga att dela sig i provrör, vilket innebär att det är praktiskt svårt att odla fram tillräckligt många celler för en transplantation.

Den förra året Nobelprisbelönade tekniken att backa vilka celler som helst till pluripotenta stamceller skulle ha kunnat vara ett alternativ om det inte vore för dessa cellers tumörbenägenhet. Men de senaste åren har forskare lyckats skapa inducerade pluripotenta mesenkymala stamceller som har båda celltypernas fördelar, men inte deras nackdelar.

Nu har australiensiska forskare för första gången lyckats transplantera humana inducerade pluripotenta mesenkymala stamceller i en djurmodell och kan visa att det verkligen fungerar. På råttor som kirurgiskt åsamkats skador i käkbenet transplanterades cellerna och på två veckor genererade de nybildad mineraliserad vävnad i de skadade områdena, vilket inte skedde på kontrolldjuren i samma utsträckning.

Studien visar, enligt forskarna, att humana inducerade pluripotenta mesenkymala stamceller kan vara en lämplig källa till stamceller för transplantation vid parodontit.

* Mesenkym kallas vanligen mesenkymal bindväv, som i huvudsak utvecklas från mesoderm.

Källa:

Hynes K, Menicanin D, Han J, Marino V, Mrozik K, Gronthos S, Bartold PM. Mesenchymal stem cells from iPS cells facilitate periodontal regeneration. J Dent Res, 2013, doi: 10.1177/0022034513498258

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch