Infraröd termografi hittar små mikrosprickor i tänderna

21 feb 2013
Dela artikeln

Det är viktigt att upptäcka mikrosprickor i tänderna i tid innan de har vidgats och banat väg för en bakterieinfektion eller resulterat i en rotfraktur. Men med dagens tekniker som röntgen eller mikrodatortomografi kan man bara upptäcka sprickor som är bredare än 80 mikrometer. Och det är inte tillräckligt bra. Det menar i alla fall ett antal japanska forskare som har tagit sig an problemet.

Med hjälp av ultraljud får de japanska forskarna tänderna i rörelse och med en infraröd värmekamera kan de sedan se sprickorna eftersom de utvecklar värme i kanterna som skaver mot varandra.

De kallar tekniken för infraröd termografi, eller VibroIR. I en experimentell studie på 20 nyutdragna tänder som de tillfogat sprickor kan de visa att de med denna teknik kan se mikrosprickor som är mellan fyra och 35,5 mikrometer. Men om sprickorna är bredare än 42 mikrometer kan de inte längre detekteras med infraröd termografi eftersom tandytorna inte längre skaver mot varandra och utvecklar den värme som behövs.

De japanska forskarna menar att tekniken kan utvecklas som ett komplement till övriga metoder för att hitta de minsta sprickorna så att de kan åtgärdas innan de utvecklas och blir större.

Källa:

Matsushita-Tokugawa M, Miura J, Iwami Y, Sakagami T, Izumi Y, Mori N, Hayashi M, Imazato S, Takeshige F, Ebisu S. Detection of dentinal microcracks using infrared thermography. J Endod 2013; 39: 88–91.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
 1. Kommentar från Christer malmström 4 mars 2013:

  Hej. det finns mycket enklare sätt att se sprickor i amalgamfyllda tänder. för det första finns det praktiskt taget alltid sprickor i dessa tänder. Amalgam korroderar, expanderar och spräcker tänder. Det kan ta något år.

  Lys med fiberljus genom tanden när amalgamet är borttaget så syns sprickorna, eller änvänd färg som gör plack synlig så ser man enkelt sprickor. har en kusp frakturerat kan man ofta med blotta ögat se en grå beläggning (korrosionsprodukter ) på frakturytan, med mikriskop blir det mycket tydligt. ni kan läsa mer om det i en artikel jag fick publiserad 1986. så fenomenet är inte nytt.
  se: http://www.misac.se/forskning2.html

  Lycka till
  Christer Malmström

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch