Inget stöd för ökning av muncancer av munsköljmedel

23 feb 2012
Dela artikeln
Frågan om munsköljmedel kan öka risken för muncancer har varit aktuell i decennier. På senaste tiden har särskilt munsköljmedel innehållande alkohol ifrågasatts.

Nu har forskare vid »International Prevention Research Institute«, iPRI, i Frankrike gjort en meta-analys av samtliga 18 relevanta publicerade epidemiologiska studier av sambandet mellan munsköljmedel och utvecklingen av muncancer som de kunde hitta.
De kunde dock inte finna några belägg för ett samband mellan vanlig användning av munsköljmedel och muncancer. De fann heller ingen trend när de tittade på användning med olika frekvens.
Forskarna gjorde även en särskild analys av munsköljmedel som innehöll över 25 procent alkohol. Men inte heller för dessa produkter kunde de hitta några belägg för en ökad risk för muncancer.

 

 

 

 

Källa:

Boyle P, Gandini S, Boffetta P, Negri E, La Vecchia C. Mouthwash use and oral cancer risk: Quantitative meta-analysis of epidemiologic. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 2011; 112: e130.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch