Karies i mjölktänder förutsäger inte karies i permanenta tänder

31 jan 2013
Dela artikeln

Det är inte så att den som får karies i mjölktänderna också har en högre risk att drabbas av karies i sina permanenta tänder i ungdomsåren. Det kan en svensk forskargrupp visa efter att ha analyserat kariesdata för närmare 2 000 barn och ungdomar födda 1987 och bosatta i Örebro län.

Forskarna jämförde uppgifter om kariesförekomsten i journaler för deltagarna vid tre, sex och 19 års ålder. Kariesangrepp i mjölktänderna visade sig ha väldigt låg korrelation med kariesangrepp vid 19 års ålder, så låg att forskarna nu avråder från att använda det som en parameter i det förebyggande arbetet mot karies.

De menar i stället att det är klokare att angripa karies på en populationsnivå eftersom det har visat sig betydligt lättare att förutsäga hög kariesförekomst på gruppnivå jämfört med individnivån.

Källa:

Ekbäck G, Ordell S, Unell L. Can caries in the primary dentition be used to predict caries in the permanent dentition? An analysis of longitudinal individual data from 3–19 years of age in Sweden. Eur Arch Paediatr Dent 2012; 13: 308–11.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch