KBT kan bota spruträdda
Nio av tio personer klarade av att genomföra en behandling som innebar en injektion i munnen efter en till fem sessioner av KBT.

KBT kan bota spruträdda

21 feb 2013
Dela artikeln

Kognitiv beteendeterapi, KBT, kan hjälpa personer med fobi för sprutor inne i munnen. Det kan svenska och norska forskare visa efter att de behandlat 55 spruträdda personer. Nio av tio personer blev så bra att de klarade av att genomföra en behandling som innebar en injektion i munnen efter en till fem sessioner av KBT. De spruträdda personerna hade då undvikit sådana behandlingar under i snitt sju års tid.

Forskarna kan också visa att personerna med sprutfobi upplevde en signifikant lägre livskvalitet före KBT-behandlingen jämfört med en slumpvis vald kontrollgrupp bestående av 100 personer hämtade ur normalbefolkningen. Men efter behandlingen hade livskvaliteten stigit på ett antal punkter och totalvärdet skiljde sig inte signifikant ifrån kontrollgruppen.

Den goda effekten satt i även ett år efter behandlingen.

Källa:

Lillehaug Agdal M, Raadal M, Öst LG, Skaret E. Quality-of-life before and after cognitive behavioral therapy (CBT) in patients with intra-oral injection phobia. Acta Odont Scand 2012; 70: 463–70.

Text: Fredrik Hedlund

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln
 1. Kommentar från Matilda 26 augusti 2014:

  Hej jag heter matilda
  Jag undrar hur ni botar sprut rädsla?

 2. Kommentar från Matilda 26 augusti 2014:

  För att jag är rädd för sprutor mycket rädd
  Och jag och min familj sa någon gång åka till euyptien och då måste man ta en eller två sprutor jag vet inte hur många man ska ta
  Men jag undrar vad jag ska göra för att sluta va de

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch