Klaritromycin ansamlas i tandköttet vid parodontit

9 apr 2013
Dela artikeln

Ett sätt att bli av med bakterierna i munnen vid parodontit är att behandla med systemisk antibiotika. Nu kan indiska forskare visa att ett bra läkemedel att använda är makrolidantibiotikumet klaritromycin eftersom det ansamlas i tandköttet vid parodontit.

Forskarna gav 20, i övrigt friska, personer mellan 20 och 40 år gamla med kronisk parodontit en behandling med 500 mg klaritromycin två gånger per dag i tre dagar. Ytterligare tre dagar efter sista dosen tog de prover i venöst blod samt i vävnad runt tänderna vid ett kirurgiskt ingrepp.

Det visade sig att medan serumkoncentrationen av klaritromycin var knappt 0,5 mikrogram per milliliter så var koncentrationen i tandköttet över 2,6 mikrogram per milliliter, det vill säga mer än fem gånger så hög. Resultatet stämmer väl överens med en tidigare studie som har visat en liknande ansamling i tandköttet av azitromycin – ett annat makrolidantibiotikum.

Ansamlingen i tandköttet av dessa antibiotika kan visa sig vara en stor fördel i den kliniska behandlingen av parodontit, menar forskarna.

Källa:

Raghunatha K, George JP. Periodontal Tissue and Serum Concentration of Clarithromycin After Systemic Administration in Patients Affected by Chronic Periodontitis. J Periodont 2013, doi:10.1902/jop.2013.120521.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch