Klorhexidinlack skyddar inte mot karies

2 feb 2012
Dela artikeln
Det är inte bara fluorlack som verkar sakna kariesprotektiv effekt, som Tandläkartidningen tidigare har rapporterat om nr 13/2011. Att lacka tänderna med klorhexidin för att skydda dem mot karies verkar inte heller vara någon bra idé. Det kan en amerikansk studie av 983 vuxna med hög kariesrisk visa.

Försökspersonerna lottades till att antingen få en tio-procentig klorhexidinlack eller en placebolack en gång i veckan under fyra veckor och sedan en femte gång efter ett halvår. Vid uppföljningen 13 månader efter studiestart kunde forskarna dock inte upptäcka några statiskt säkerställda skillnader alls mellan dem som fått behandling och dem som fått placebo. Det fanns till och med en tendens till att de som fått klorhexidin hade sämre resultat än de som fått placebo.

 

 

Källa:

Papas AS, Vollmer WM, Gullion CM, Bader J, Laws R, Fellows J, Hollis JF, Maupomé G, Singh ML, Snyder J, Blanchard P. Efficacy of Chlorhexidine Varnish for the Prevention of Adult Caries: A Randomized Trial. J Dent Res 2011, doi: 10.1177/0022034511424154

Text: Lina Jonsson, Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch