Låg födelsevikt en möjlig faktor vid missfärgade tänder

14 jun 2012
Dela artikeln

Barn som väger under 2,5 kg vid födelsen kan ha en förhöjd risk att drabbas av missfärgningar på tändernas emalj. Det visar en undersökning av närmare 400 barn mellan tre och fem år gamla från Brasilien.

Ganska precis tre av tio barn hade drabbats av någon typ av missfärgning på tänderna. Vanligaste typen av problem var tydligt avgränsade missfärgade fläckar på överkäkens framtänder.
Forskarna menar att det handlar om en typ av utvecklingsdefekt vid bildandet av emaljen som kan bero på undernäring, men de kunde inte finna någon skillnad mellan barn från familjer med låg inkomst och familjer med hög inkomst, något som talar emot den hypotesen.

Den låga födelsevikten kan inte heller förklara hela problemet eftersom det var få barn som hade en födelsevikt under 2,5 kg. Därför jagar forskarna vidare efter andra orsaker.

Källa:

Correa-Faria P, Martins-Junior PA, Vieira-Andrade RG, Oliviera-Ferreira F, Marques LS, Ramos-Jorge ML. Developmental defects of enamel in primary teeth: prevalence and associated factors. Int J Paed Dent 2012, doi: 10.1111/j.1365-263X.2012.01241.x.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch